Udskriv

Verdens vigtigste nøgletal bygger på en spørgeskemaundersøgelse

Det er ret utroligt, at op- og nedture på verdens børsmarkeder og de fleste landes økonomi bliver afgjort af, om Brown og Smith i USA er på ferie eller bare ikke gider udfylde et spørgeskema.

Men det er faktisk fakta. Lidt forenklet sagt, ganske vist. Men dog fakta.

For en af de mest betydende månedlige rapporter fra USA – arbejdsmarkedsrapporten, ”kongen af nøgletal”, som den kaldes – bygger nemlig i overvejende grad på spørgeskemaundersøgelser. Og den amerikanske arbejdsmarkedsrapport har en enorm indflydelse på verdens økonomi. Aktiekurser, valutakurser og renter stiger og falder alt efter, om arbejdsmarkedsrapporten er positiv eller negativ eller om tallene er som forventet.

Arbejdsmarkedsrapporten fortæller hver måned om væksten i beskæftigelsen, altså antallet af nyskabte arbejdspladser i USA. I august blev skabt 142.000 nye arbejdspladser (uden for landbruget). Men forventningen hos analytikerne var 100.000 flere nye jobs. Og det fik straks aktieinvestorerne i det meste af verden til at blive nervøse med kursfald til følge. Og samtidig faldt dollarkursen.

Men tallene i arbejdsmarkedsrapporten bygger i høj grad på spørgeskemaundersøgelser. Og i f.eks. ferieperioden er det ikke alle, der får udfyldt og afleveret skemaerne.

- De svage jobtal er en streg i regningen, men der går altså let koks i statistikkerne i ferieperioden, og vi ser ofte, at tallene senere bliver kraftigt oprevideret – det er i hvert fald sket hvert år de seneste fem år, siger en analytiker til finansnyhedsbureauerne.

Men selv om august-tallene skuffede, ser året indtil nu særdeles positiv ud. Der er indtil nu skabt flere end 200.000 jobs i gennemsnit om måneden, og erhvervstilliden er den højeste i tre år. Så signalerne fra amerikansk økonomi er fortsat positive, og det samme er udsigterne for de kommende måneder.

Derfor gik der kun få timer, før flere økonomer var ude for at berolige. Men da var skaden sket. Aktiekurserne var faldet, og da tallene kom en fredag, blev det mandag og tirsdag, inden roen havde lagt sig igen.

Herhjemme er det mest valgkamp

Herhjemme er der gået valgkamp i det hele. Regeringen og de andre politiske partier konkurrerer om at komme med flotte løfter til den kommende finanslov. To af de store diskussionspunkter om arbejdsmarkedet er fuldt fradrag for fagforeningskontingenter samt eventuel fortsættelse af den jobskabelses ordning, der giver alle ret til skattefradrag for arbejdslønnen ved udført arbejde i private hjem.

Regeringen og dens støttepartier samt Dansk Folkeparti går tilsyneladende ind for fuldt fradrag for fagforeningskontingenter, så det bliver sikkert vedtaget.

Derimod vil regeringen ikke være med til at forlænge håndværkerfradraget, så sidste frist for at trække arbejdsløn op til 15.000 kr. fra i skat er sandsynligvis i december.

Men politiske diskussioner eller ej, så ser det dansk økonomi fornuftig ud. Arbejdsløsheden er fortsat for nedadgående, og vi er igen begyndt at bruge penge i detailbutikkerne og hos håndværkerne. I august steg forbrugertilliden igen, og det er sjette måned i træk, at det går den vej.

Hvis politikerne ret hurtigt bliver enige om en finanslov for 2015, skal det nok give så meget ro i systemerne, at den flotte fremgang i økonomien fortsætter.

Og det uanset hvilke af de politiske partier, der er sammen om finansloven.